G. Aronis:  Intelegerea dintre Alpha Bank si Eurobank va fi ratificata luni dimineata in Consiliile de Administratie  – Qatar, cu o participatie de 20% din noua entitate va deveni cel mai mare actionar – Este eliminat riscul de nationalizare

Intelegerea dintre Alpha Bank si Eurobank este un fapt. Acordul de fuzionare va fi ratificat in intalnirea extraordinara a Consiliilor de Administratie care va avea loc luni, 29 august, conform declaratiei Directorului General G. Aronis, din cadrul Alpha Bank.

Conform declaratiei dlui. Aronis, Qatar – deja fondul Paramount controleaza 4% din Alpha Bank – va juca un rol conducator in acordul de fuzionare. A refuzat insa sa comenteze ce procent va reveni Qatar-ului din noua entitate. Surse bine informate spun ca acesta va achizitiona 20% din noua forma, devenind astfel  cel mai mare actionar. In prezent, Qatar detine participatii in Barclays si Credit Suisse.

Acest acord de fuzionare va crea cea mai mare banca, in functie de active, din Grecia si Europa de Sud-Est: active de 144 miliarde de euro, imprumuturi de 98 miliarde euro, depozite de 77 miliarde de euro si capital propriu de 10.3 miliarde euro.

Fuziunea dintre cele mai mari 2 banci private din Grecia reprezinta:

1) Motivatia pentru schimbarea climatului pe piata de valori aflata in colaps. Valoarea actiunilor bancare era scazuta si cel mai probabil, aceasta noua tendinta va schimba dramatic climatul. Ar trebui sa fie luata in considerare o crestere de 20% – 30% pentru actiunile bancare.

2) Demonstreaza ca investitori, precum Qatar, sunt dispusi sa investeasca fonduri importante in Grecia si in banci. Investitia Qatar-ului este estimata la 400-500 milioane euro.

3) Acordul elimina posibilitatea de nationalizare a Eurobank si Alpha Bank.  Obiectivul strategic al acestui acord este eliminarea riscului de nationalizare.

4) Determina un val de transformare a industriei bancare, care ar putea impulsiona economia Greciei. Sunt posibile urmatoarele scenarii de fuziune: National Bank of Greece si Hellenic Postbank; Piraeus Bank si Marfin.

5) Structura de conducerea va fi formata din Presedintele G. Kostopoulos, 2 directori executivi si 4 adjuncti si 8 directori generali.

Sursa: www.bankingnews.gr