Incercarea de a consolida capitalul ATE este vlaguita.

De ce? Guvernul elen a declarat ca in ianuarie va decide cu privire la modalitatea si nivelul exact al consolidarii capitalului ATE. Cinci luni de la testele europene de stress, guvernul elen nu a ajuns inca la o concluzie cu privire la modul in care va consolida capitalul bancii.
Conducerea bancii a mentionat ca aceasta majorarea va fi de 1 miliard euro, in timp ce guvernul elen, prin memorandum, mentioneaza clar ca aceasta majorare nu va si sustinuta, intrucat aceasta ar putea atrage resurse din rezervele Fondului de Depozite si Imprumuturi. In mod specific, s-a accentuat faptul ca o mare parte din majorarea de 1 miliard a capitalului ATE, va proveni din conversia actiunilor preferentiale in actiuni comune in valoare de 675 milioane euro. Cu toate acestea, participatia totala a statului este de 770 milioane euro, ceea ce inseamna ca exista o diferenta de 105 milioane euro pana la acoperirea a 77% din majorarea  estimata de 1 milard euro.

Dar un aspect important este faptul ca guvernul elen intenţioneaza sa utilizeze o parte din rezervele Fondului de Depozite si Imprumuturi pentru a acoperi majorarea de capital a ATE Bank. Cercurile juridice indica faptul ca o astfel de procedura nu este clar daca este conforma cu legislatia elena si europeana, si poate intra din nou in atentia Comisiei Europene pentru Concurenta, care deja a ridicat problema cu privire la ATE Bank.
Este foarte probabil ca atat procesul in sine cat si rezultatul acestuia sa fie puse la indoiala. Interventia guvernului elen este neclara, in timp ce noile teste de stress la nivel european se apropie amentintator, iar ATE Bank s-ar putea sa nu le treaca.

In cazul in care majorarea de capital nu se materializeaza pana la noile teste de stress, exista riscul ca ATE Bank sa cada pentru a doua oara, ceea ce va reprezenta un soc violent pentru banca.
ATE Bank este expusa unui risc major, iar responsabil este guvernul elen, care detine 77% ca actionar majoritar, si care ar fi trebuit ca inca din vara sa fi solutionat problema necesarului de capital al bancii. Au trecut 5 luni de inactivitate a statului elen, care pur si simplu nu a vrut sa aloce bani si cauta solutii cu jumatate de masura pentru acoperirea obligatiilor sale catre ATE Bank. Vor fi sacrificati angajatii bancii, carora salariile le vor fi micsorate cu 10%, in timp ce viitorul bancii este incert.
Sursa: www.bankingnews.gr