Pentru a economisi fonduri, ATE Bank Grecia va demara vanzarea subsidiarelor sale. La nivel strategic, banca a decis sa vanda 3 subsidiare financiare:  40,6% din FBBank, 21% din AIK Banka si 74% din ΑΤΕ Bank Romania.

FBBank
ATE Bank nu a participat la ultima majorare de capital a FBBank, in acest fel exprimandu-si intentia de a se retrage. ATE Bank detine in acest moment 40,6% din FBBank. Cu active in valoare de 2 miliarde euro, FBBank a dezvoltat un nucleu de activitati bancare, insa anul 2009 nu a fost profitabil si banca a inregistrat pierderi marginale in primul trimestru din 2010. Pentru a-si vinde participatia de 40,6% detinuta la FBBank, ATE va initia negocieri fie cu actionarul majoritar B. Resti care detine 57,5%, fie cu o alta banca.

AIK Banca
AIK Agroindustrial Commercial Bank din Serbia a adus bancii ATE un profit de 4,3 milioane euro in primul semestru din 2010. AIK Banca detine active in valoare de 1,9 miliarde euro. Participatia detinuta de ATE Bank Grecia la AIK Banca este de 21%, in timp ce National Bank of Greece (NBG) detine 4,98%, iar UniCredit Austria 5,8%. In contextul acestei vanzarii, este foarte probabil ca atat NBG, cat si alte banci, sa-si manifeste interesul pentru banca AIK .

ATE Bank Romania
Activele totale ale bancii se ridica la 379 milioane euro, in timp ce profitul total inregistrat in primul trimestru s-a transformat in pierderi de 700 mii euro. Participatia ATE Bank este de 74%.

Vanzarea subsidiarelor financiare are drept scop atat economiserea de fonduri, cat si atragerea de capital. O posibila tinta, conform estimarilor, este obtinerea a 100 milioane euro prin vanzarea celor 3 subsidiare.
Sursa: www.bankingnews.gr