Vanzarea de catre Eurobank a 70% din Polbank, filiala sa din Polonia, reprezinta un fapt implinit.
Banca austriaca Raiffeisen Bank a fost selectata de pe lista scurta si, in sfarsit, dupa 3-4 luni de negocieri s-a ajuns la un acord. Raiffeisen Bank va plati in numerar catre Eurobank 490 milioane euro si in continuare, cele doua banci vor fuziona. Astfel, Raiffeisen Bank controleaza 87% din Polbank, iar Eurobank 13%.

Noua banca va detine pozitia a 6-a in Polonia, in functie de active (12,5 miliarde euro). In prezent, Raiffeisen Bank se afla pe locul 12 in Polonia in functie de active, iar Polbank pe locul14. Din perspectiva volumului de credite, noua banca va detine locul 4, in loc de locul 10, respectiv, 11. In functie de volumul depozitelor atrase, momentan Eurobank este pe locul 13 in Polonia, iar Raiffeisen Bank pe locul 11. Noua banca va detine pozitia a 8-a in sistemul bancar polonez.

Raiffeisen Bank este prezenta in Polonia din 1991, si este a 5-a banca in sistem pe segmentul corporate, cu un numar de peste 240.000 clienti.  Eurobank a intrat pe piata poloneza in 2006 si detine deja pozitia a 8-a pe segmentul retail, cu peste 800.000 clienti persoane fizice. Este evident ca Raiffeisen Bank, prin aceasta strategie, a reusit sa-si consolideze pozitia sa in Polonia.

Intrebare este, insa, ce a castigat Eurobank, in afara celor 490 milioane euro in numerar. Se pare ca Eurobank a castigat 5 lucruri importante:

1.  Si-a consolidat capitalui in Grecia, imbunatatindu-si indicatorul de adecvare a capitalului.

2.  Desi pretul obtinut este mai mic decat estimarea initiala de 550 milioane euro, este totusi un pret bun, avand in vedere ca Eurobank a investit mult mai putin de 490 milioane euro pentru dezvoltarea retelei de unitati in Polonia.

3.  Prin pastrarea unui procent de 13%, Eurobank va beneficia de o cota parte corespunzatoare din profitul noii banci, atunci cand aceasta va deveni profitabila. Este cunoscut ca Eurobank a inregistrat pierderi in Polonia, iar prin aceasta fuziune va reveni mai repede pe profit.

4.  Eurobank are dreptul de a vinde put option catre Raiffeisen Bank cota sa de 13% pentru cel putin 175 milioane euro.

5.  Colaborarea cu Raiffeisen Bank este benefica din punct de vedere strategic, avand in vedere ca ambele banci au prezenta internationala si sunt axate pe dezvoltarea retelei.

In concluzie, initiativa Eurobank de a vinde 70% din filiala sa poloneza este o miscare strategica buna in acest moment, contribuind la consolidarea capitalului grupului.

Sursa: www.bankingnews.gr