Cum evalueaza bancherii acordul dintre Alpha Bank si Eurobank – Cum intentioneaza sa actioneze dupa noile evenimente:

Cu exceptia NBG (National Bank of Greece), acordul inca nenascut dintre Alpha Bank si Eurobank a reprezentat o mare surpriza in cercurile bancare … desi  2 bancheri, in afara celor direct implicati, au fost pe deplin informati.

Conform unor surse sigure, conducerea NBG a fost informata de catre ministrul Finantelor Evangelos Venizelos ca urmeaza sa aiba loc un acord de fuziune intre Alpha Bank si Eurobank.

Dar, mai presus de toate, ar trebui subliniat motivul pentru care are loc fuziunea Alpha – Eurobank.  Avand probleme de lichiditate, cele 2 banci solicitasera Bancii Greciei activarea ELA (Emergency Liquidity Assistance), retragand un capital de peste 2.1 miliarde euro. Avand in vedere ca haircut-ul obligatiunilor elene afecteaza adecvarea capitalului bancilor, in contextul in care exista riscul de aderare la Fondul de Stabilitate Financiara si, astfel nationalizare, date fiind si riscul BlackRock, precum si cel de a avea in viitor inca un haircut de 30% al obligatiunilor elene, Alpha Bank si Eurobank au cautat o solutie cu perspective de dezvoltare.

NBG a avut cunostinta de intentiile celor 2 banci, dar si a guvernului, si reprezinta o surpriza faptul ca nu a pus presiune sa joace un rol principal intr-o asemenea tranzactie.

Conducerea Piraeus Bank a fost informata joi, in cadrul intalnirii pe care a avut-o cu ministrul de Finante, E. Venizelos.

Grupul Marfin a fost informat vineri, tarziu dupa-amiaza.

Bancherii sustin ca, daca acordul Alpha – Eurobank se realizeaza in conditii care vor favoriza salvarea economiei Greciei, atunci este de asteptat sa urmeze si alte acorduri de fuzionare. Daca, insa, tranzactia are loc numai pentru a salva cele doua banci pe piata financiara, atunci aceasta va produce efecte profunde asupra sistemului bancar.

Sursa: www.bankingnews.gr