Se va contracta ATE Bank cu 30% sau 10 miliarde euro pentru a supravietui ? Unde intervine Comisia Europeana pentru Concurenta …

Un plan ce priveste viitorul ATE Bank iese la iveala treptat. Ca urmare a solicitarii Comisiei Europene pentru Concurenta, acest plan cuprinde contractia activelor bancii cu pana la 30% pentru a supravietui.
Conform anumitor surse, Comisia Europeana pentru Concurenta, sub pretext ca ATE a beneficiat de ajutor financiar aproape dublu decat avea dreptul din partea statului elen sub forma de actiuni preferentiale in valoare de 675 milioane euro, solicita luarea imediata de masuri drastice pentru intampinarea problemei structurale cu care banca se confrunta, si anume insuficienta fondurilor.
In acest sens, a fost inaintata propunerea de reducere drastica cu pana la 30% a activelor bancii, astfel incat de la 32 miliarde euro sa se ajunga la 22 miliarde euro prin vanzarea de participatii, subsidiare, si alte active. In aceeasi directie se indreapta si Troika, care solicita urgentarea luarii de masuri drastice in ATE Bank.

Dupa cum este cunoscut, ATE Bank detine numeroase participatii in FBBank, Piraeus, OTE (Hellenic Organization of Telecommunications), Hellenic Petroleum, Hellenic Sugar Industry, SEKAP (Greek Cooperative of Cigarette Manufacturing), Athens Water Supply and Sewerage Company, Dodoni, etc.
Daca se va decide ca toate aceste participatii sa fie puse in vanzare impreuna cu ATE Asigurari, intrebarea principala nu este la ce pret ar putea fi vandute, ci daca este cineva dispus sa cumpere in aceasta perioada.

Planul de restructurare care a fost anuntat neoficial in ATE reprezinta doar o mica parte dintr-un proiect mai larg care va contribui la reducerea semnificativa a ATE Bank, a mentionat recent www.bankingnews.gr. Sunt asteptate interventii precum reduceri de personal, reducerea participatiilor, a numarului de sucursale, etc.

 1. Reducerea personalului cu aproximativ 1000 angajati
  Deja pana in octombrie 2010 au iesit la pensie 269  angajati. In fiecare an parasesc banca intre 280 si 350 angajati, deci in 2010 banca ar putea sa aiba cu 1000 mai putin. In concluzie, planul reducerii de personal nu necesita multa imaginatie.
 2. Inchiderea de unitati
  ATE are in prezent 485 de sucursale. Un calcul simplu arata ca ar putea fi inchise aproximatix 75 de sucursale.
 3. Vor fi vandute participatii
  Aceasta masura este corecta, evident, mai ales pentru Hellenic Sugar Industry si SEKAP. Amandoua inregistreaza pierderi si se pare ca guvernul nu are solutii de salvare.
 4. Se vor vinde subsidiare
  Vanzarea a 42% din FBBank sau vanzarea subsidiarelor ATE Bank din Romania si Serbia, reprezinta solutii alternative, cu toate ca Serbia este profitabila si are importanta strategica. De asemenea, vanzarea ATE Asigurari ar putea fi o solutie buna.

Planul de reorganizare limiteaza costurile marginale dar nu rezolva problema de baza a lipsei veniturilor. Banca nu genereaza si nu va genera venituri atata timp cat urmeaza o politica care este incompatibila cu pilonul public. Statul grec nu poate sustine ca vrea ca ATE Bank sa fie un pilon public si in acelasi timp banca sa majoreze rata dobanzilor, pozitionandu-se ca una dintre cele mai scumpe de pe piata. In lipsa de capital, banca nu poate juca un rol in piata si, probabil, nu va juca un rol important nici in cazul in care ar obtine o infuzie de 325 milioane euro, asa cum a fost mentionat in presa.

Exista solutie de salvare? Da.
Intr-o prima etapa ar trebui realizata o crestere semnificativa, caz in care statul ar injecta bani reali si nu doar tactici. Nu putem discuta de 1 miliard euro crestere si, in realitate, sa fie vorba de 325 milioane euro.
In etapa urmatoare, ar trebui vandut 57% din ATE prin intermediul unui investitor strategic si prin bursa, iar statul ar ramane cu 20%. Intrebarea care apare este insa cine ar cumpara ATE Bank? Daca nu exista nimeni care sa fie interesat de ATE Bank, atunci inseamna ca banca nu are valoare in piata.
Actionarul principal este statul elen care ar trebui sa ia masuri serioase in gasirea unui investitor strategic:

 1. Indepartarea tuturor participatiilor detinute de ATE in sectoare non-financiare
 2. Valorificarea actiunilor la bursa, inclusiv vanzarea acestora sub pretul pietei
 3. Inchiderea aproximativ a 150 unitati bancare
 4. Stabilirea unor noi directii de dezvoltare a bancii