Deviatii economice si mai mari pentru urmatorii cinci ani vede in zona euro David Beers, analist al firmei Standard & Poor’s, care considera ca decalajul dintre tarile uniunii  va creste in urmatorii ani.

Guvernele, in special cele slabe, trebuie sa avanseze cu reforme structurale pentru a putea sa-si imbunatateasca treptat pozitia bugetara si economica in cadrul zonei euro, a declarat analistul.
Convergenta, catre care tind partenerii europeni, va fi foarte lenta in cadrul zonei euro, in principal din cauza diferentei intre ritmurile de dezvoltare. Se observa fenomenul unui ritm de dezvoltare ridicat in anumite tari, si a unui ritm foarte scazut sau chiar declin, in alte tari din zona euro, a declarat Beers.
Tarile puternic indatorate, precum Spania, Irlanda si Grecia, vor trebui sa parcurga un drum lung pana sa ajunga in echilibru fata de restul tarilor din zona euro si sa poata functiona intr-un mediu in care inflatia variaza intre 1 si 2%. Pe de alta parte, tarile puternice vor trebui sa devina mai deschise astfel incat sa ajute tarile slabe sa acopere decalajul.
Sursa: www.bankingnews.gr